[Nóż Chutoh Miyabi 5000MCD - Why Buy] średniej wielkości nóż CHUTOH od Miyabi nadzwyczajnie nadaje się do wycinania, oczyszczania i krojenia różnego rodzaju mięs, a także ryb. Zezwala na to cienkie, stabilne ostrze o długości 16 cm, pozwalające na utrzymanie pełnej kontroli poprzez cały czas trwania przygotowania potraw.
Dlategopozwala na ono choćby najszczególniej dokładne cięcia. Te oraz cała inna gama jego zalet przekonały do niego szefów kuchni z całego świata. Rdzeń ostrza wytworzony został ze specjalnej stali MicroCarbide MC63 i osadzony w 100 powłokach dwóch najtwardszych gatunków stali.
dodatkowo ostrze CRYODUR utwardzone zostało przez hartowanie lodem w temperaturze -196°C. Dzięki temu uzyskano ponadprzeciętną twardość ok. 63 w skali Rockwella. Dla otrzymania „skalpelowej" ostrości użyto szlifu Honbazuke - zastosowano do tego najlepsze, naturalne kamienie szlifierskie a następnie wypolerowano na skórzanych pasach.
Uchwyt noża uformowano najczęściej dla noży japońskich na zarys litery D. Dzięki czemu należycie leży on w rąk, a wykorzystanie drewna z brzozy Masur na dodatek zadowala oczy. Miękkie słoje wyraźnie odznaczają się na tle damasceńskiego wzoru ostrza.
minimalne akcenty ze stali , a także czerwone linie sprawiają, iż nóż SHOTOH z kolekcji MIYABI 5000MCD to wyśmienite połączenie najwyższej jakości, nieprzeciętnej ostrości i świetnego wyglądu. Cechy SZCZEGÓLNE - Rdzeń ostrza ze stali MicroCarbide MC63 osadzony w 100 warstwach stali – dla nieporównanej twardości ok.
63 HRC i świetnych cechy tnących - Hartowane lodem ostrze CRYODUR – wyjątkowo ostre, elastyczne i wytrzymałe na korozję - Oryginalny japoński profil ostrza - Klinga dwustronnie ostrzona szlifem Honbazuke gwarantująca wybitną ostrość - Uchwyt z drzewa brzozy Masur w zarysie litery D dla trafnej równowagi, kontroli i pracy pozbawionej wysiłku wymiary Długość ostrza: 16 cm Długość uchwytu: 13.8 cm Szerokość ostrza: 0.2 cm Szerokość uchwytu: 2.3 cm Wysokość: 4 cm Masa: 0.15 kg