[Nóż Shotoh Miyabi 5000MCD - Why Buy] Nóż SHOTOH z kolekcji MIYABI 5000MCD to uczta dla oczu wszystkich entuzjastów japońskiej kuchni. Znakomicie nadaje się do krojenia, oczyszczania, a także obierania warzyw i owoców.
Uchwyt tego świetnego noża stworzony został z drewna brzozy Masur, której tekstura sprawia, że każdy przedstawiciel serii jest wyjątkowy. Szlachetny wygląd dopełniają umieszczona na końcu zaślepka i filigranowe, mozaikowe logo.
dodatkowo rączka uformowana jest na kształt litery D, co gwarantuje znakomite wyważenie i zezwala na wspaniałą kontrolę w trakcie pracy. Dzięki czemu nawet najistotniej czasochłonne potrawy przyrządzone będą bez grama wysiłku.
Ostrze noża znamionuje nie tylko ładny, oryginalny wzór damasceński, lecz też stal, z której powstał jego rdzeń – a mianowicie niesamowicie twarda stal MicroCarbide MC63. Rdzeń ten osadzony został w aż 100 powłokach dwóch rodzajów stali.
dodatkowo ostrze CRYODUR utwardzone zostało poprzez hartowanie lodem w temperaturze -196°C. Dzięki czemu uzyskano ponadprzeciętną twardość ok. 63 w skali Rockwella, która gwarantuje najkorzystniejsze właściwości tnące i nieporównaną rozciągliwość.
Warto też dodać, że ostrze noża SHOTOH szlifowano ręcznie metodą Honbazuke – zastosowano do tego najkorzystniejsze, naturalne kamienie szlifierskie a następnie wypolerowano na skórzanych pasach. Dzięki nożom SHOTOH połączą Państwo niesamowicie cieszącą oczy estetykę z przyjemnością krojenia i przygotowywania potraw.
właściwości SZCZEGÓLNE - Rdzeń ostrza ze stali MicroCarbide MC63 osadzony w 100 powłokach stali – dla nieporównanej twardości ok 63 HRC i nadzwyczajnych atrybuty tnących - Hartowane lodem ostrze CRYODUR – wyjątkowo ostre, sprężyste i niepodatne na korozję - Oryginalny japoński profil ostrza - Klinga dwustronnie ostrzona szlifem Honbazuke zapewniająca wybitną ostrość - Uchwyt z drzewa brzozy Masur w kształcie litery D dla słusznej równowagi, kontroli i pracy pozbawionej wysiłku