Japoński nóż Shotoh z kolekcji Miyabi 6000MCT to perfekcyjne połączenie funkcjonalności, a także estetyki. Ma ostrze o długości 9 lub 13 cm i nieszablonowy wygląd rękojeści. Ostrze produkowane jest ze stali proszkowej MicroCarbide MC63 osadzonej w 2 warstwach stali o wyższej rozciągliwości.
Tak laminowany, ekstremalnie twardy rdzeń jest chroniony przed pęknięciem. Następnie klinga poddawana zostaje procesowi hartowania z wymrażaniem (CRYODUR®), co zapewnia twardość około 63 w skali Rockwella, istotnie korzystną odporność, wytrzymałość na korozję i trafną rozciągliwość ostrza.
Stal ta jest ręcznie kuta, co nadaje ostrzu perfekcyjny klasyczny japoński wygląd. Nóż zyskuje szczególną ostrość dzięki technice ostrzenia Honbazuke. Faktura na płazie ostrza to nie tylko oryginalny dla każdego egzemplarza wygląd i nawiązanie do tradycji – ta cecha powoduje w dodatku mniejszą przywieralność krojonych produktów.
Rękojeść z ciemnobrązowego drewna Cocobolo o ergonomicznym zarysie zagwarantuje jednostajny chwyt, nieszablonowy komfort pracy i cięcie bez uczucia zmęczenia. Estetyczne odczucia wzbogaca efektowny sztyft mozaikowy.
Miyabi Shotoh 6000MCT to wyrafinowane rozwiązanie, które zmieni Twój czas w kuchni w wyjątkowe doświadczenie. Atrybuty SZCZEGÓLNE Supertwardy rdzeń ostrza stworzony ze stali proszkowej MicroCarbide MC63, laminowany w dwóch powłokach stali o wyższej sprężystości Ostrze wykuwane a następnie hartowane technologią CRYODUR® bardzo korzystną odporność, niepodatność na korozję i adekwatną elastyczność ostrza Autentyczny japoński profil ostrza o wyglądzie Tsuchime Symetryczne ostrze z ultraostrą krawędzią Honbazuke gwarantuje niesamowitą ostrość jednostajna rękojeść z drewna Cocobolo zagwarantuje doskonałą równowagę, unikatowy komfort i cięcie bez zmęczenia przy użyciu wszystkich technik wymiary Długość ostrza: 9 cm 13 cm Długość uchwytu: 11.5 cm 11 cm Szerokość ostrza: 0.2 cm 0.2 cm Szerokość uchwytu: 2 cm 2 cm Wysokość: 2.8 cm 3 cm Masa: 0.09 kg 0.09 kg