Nóż do carvingu / oczkowania DAMASCUS o długości 8 cm. przeznaczony jest do obierania i oczyszczania okrągłych owoców i warzyw. Nóż jest niewiele znaczący, użyteczny i ma niedługie wykrzywione ostrze, prosto się obiera np. Jabłka pozostawiając cienką skórkę.
Noże ze stali damasceńskiej są realizowane zgodnie z kunsztem wytwarzania noży pielęgnowanym od 25-pokoleń poprzez mistrzów KASUMI. Ostrze noży wyprodukowane jest z wysokowęglowej rdzoodpornej stali VG-10 utwardzonej do poziomu C59-60 poziomów Rockwella. Obie strony ostrza są przystrojone tradycyjnym wykończeniem standardowym dla stali damasceńskiej uzyskanym poprzez skuwanie na gorąco i zawijaniu na ostrzu 32 warstw stali. Każdy nóż ze stali damasceńskiej marki KASUMI jest oryginalnym arcydziełem tradycyjnej sztuki rękodzielniczej.
cechy artykułu:
- ostrze: stal damasceńska
- 32 warstwy stali skuwanej na gorąco
- twardość 59-60 HRC
- bardzo wysoka ostrość noża
- rękojeść produkowana z twardego drewna pakka
- noże należy myć ręcznie
- lekki
- długość kompletna 19 cm.