Masahiro MV-H Chef o długości ostrza 240 mm to jeden z typowo wybieranych noży do kuchni, zarówno poprzez fachowych kucharzy jak i amatorów. Typowy zarys noża, wywodzący się z kuchni francuskiej stosowany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, akcentuje fakt, że jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest nad wyraz lekki a rękojeść pewnie leży zarówno w niewiele znaczących jak i sporych dłoniach. Dzięki wspaniałemu wyważeniu pomiędzy ostrzem a rączką umożliwia rytmiczny, wyjątkowo efektywny, kołyszący ruch na powierzchni w trakcie krojenia w plastry albo siekania najróżniejszych produktów.
linia MV-H została zaprojektowana i tworzona z myślą o europejskich i amerykańskich odbiorcach, którzy używają noży w nieco inny sposób niżeli w Japonii. Oprócz cięcia, noże na zachodzie używane są na dodatek do siekania. Mając na względzie wykorzystywanie na dodatek tej techniki, ostrza noży linii MV-H są nieco grubsze, bardziej wytrzymałe w trakcie cięższych prac.
Higieniczna rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została tworzona z materiału o nazwie polyacetal (POM), charakteryzującym się unikatową trwałością. Uchwyt został zabezpieczony trzema perfekcyjnie osadzonymi nitami, a między nim i ostrzem zastosowano dodatkowe, metalowe wzmocnienie.
Noże z tej linii są ostrzone z dwóch stron lecz w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z zastosowania asymetrycznego ostrzenia to choćby o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co pokaźnie ostrzejsza.
Specyfikacja produktu:
informacje dopełniające: