Masahiro MV-H Chef o długości ostrza 210 mm to jeden z zwykle wybieranych noży do kuchni, zarówno przez mistrzowskich kucharzy jak i amatorów. Charakterystyczny kształt noża, wywodzący się z kuchni francuskiej wykorzystywany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, akcentuje fakt, iż jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest nad wyraz lekki a rękojeść pewnie leży równocześnie w niewielkich jak i obszernych dłoniach. Dzięki idealnemu wyważeniu między ostrzem a rączką pozwala na rytmiczny, bardzo sprawny, kołyszący ruch na powierzchni w trakcie krojenia w plastry lub siekania przeróżnych produktów.
kolekcja MV-H została zaprojektowana i produkowana z myślą o europejskich i amerykańskich odbiorcach, którzy używają noży w nieco inny sposób niżeli w Japonii. Oprócz cięcia, noże na zachodzie stosowane są na dodatek do siekania. Posiadając na względzie użytkowanie dodatkowo tej techniki, ostrza noży kolekcji MV-H są nieco grubsze, bardziej wytrzymałe podczas cięższych prac.
Higieniczna rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została stworzona z materiału o nazwie polyacetal (POM), znamionującym się wyjątkową trwałością. Uchwyt został zabezpieczony trzema nadzwyczajnie osadzonymi nitami, a pomiędzy nim i ostrzem zaimplementowano dopełniające, metalowe wzmocnienie.
Noże z tej serii są ostrzone z dwóch stron lecz w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, iż krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z wykorzystania asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, poprzez co pokaźnie ostrzejsza.
Specyfikacja produktu:
dane dopełniające: