Masahiro Yanagiba o długości ostrza 270mm to nóż, którego długie i smukłe ostrze, znajduje użycie w trakcie krojenia niezwykle cienkich plastrów czy filetowania ryb. W kuchni azjatyckiej Yanagiba jest zwykle stosowana do przygotowywania sushi czy sashimi. Charakterystycznie dla konwencjonalnych japońskich noży jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając precyzyjne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które z łatwością oddzielają się od noża, pokazując piękną i błyszczącą powierzchnię cięcia - znaczny i uwielbiany szczegół w kuchni japońskiej. Yanagi w języku japońskim oznacza wierzba, a sama nazwa noża najpewniej odnosi się do długich i giętkich gałęzi tego drzewa.
Najważniejsze parametry Yanagiby to:
- długość - długie ostrze służy do cięcia tylko w jedną stronę ("do siebie") by uniknąć zygzakowatych śladów po cięciu i pozostawić doskonały przekrój,
- grubość - ma bardzo cienkie ostrze aby umożliwić cięcie przy użyciu nieznacznej siły tak by nie miażdżyć, rozbijać czy rozrywać krojonych produktów,
- twardość i wytrzymałość - noże tworzone są z bardzo twardej a zarazem wytrzymałej stali zezwalającej na wyśmienite zaostrzenie,
- budowa noża ma ułatwiać oddzielanie przekrojonych plastrów od płaszczyzny noża.
Rękojeść została wykonana z standardową w Japonii dbałością o detale z jasnego magnoliowego drewna umocnionego pierścieniem z tworzywa.
klasyczna kuchnia japońska w przeważającej mierze opiera się na rybach i warzywach, które są przygotowywane na rozmaite sposoby. Wymaga to wykorzystania specjalnie przeznaczonych do tego celów noży, które popularnie nazywamy nożami w stylu japońskim. Noże takie jak Deba, Yanagiba czy Usuba to narzędzia, które każdy mistrz sushi niewątpliwie posiada.
Specyfikacja artykułu:
dane dodatkowe: