Nóż szefa kuchni to jedno z typowo wybieranych narzędzi w kuchni, jednocześnie poprzez fachowych kucharzy jak i amatorów. Typowy zarys noża, wywodzący się z kuchni francuskiej stosowany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, uwydatnia fakt, że jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest szczególnie lekki a rękojeść pewnie leży równocześnie w niewielkich jak i obszernych dłoniach. Dzięki wspaniałemu wyważeniu między ostrzem a rączką umożliwia rytmiczny, wyjątkowo sprawny, kołyszący ruch na powierzchni podczas krojenia w plastry lub siekania przeróżnych produktów.
standardowa rękojeść tworzona z wysokogatunkowej, rdzoodpornej stali parametry antybakteryjne i jest nietrudna w czyszczeniu. Specjalne perforacje na rączce powodują, że chwyt jest wyjątkowo pewny, gwarantujący znakomitą kontrolę nad ostrzem. Zintegrowana rękojeść z głownią jest wyjątkowo mocną i trwałą konstrukcją o niesamowitym wyglądzie.
Noże z tej kolekcji są ostrzone z dwóch stron ale w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron osi noża. Korzyści z zastosowania asymetrycznego ostrzenia to choćby o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co wyraźnie ostrzejsza.
Specyfikacja produktu:
dane dopełniające: