Masahiro MV-H Carving o długości ostrza 200mm podobnie jak nóż Slicer przeznaczony do krojenia i porcjowania mięsa. Jest jednak krótszy a ostrze z bardziej krągło zakończonym czubkiem. Genialnie nadaję się do krojenia cienkich kawałków mięsa, w tym drobiu, pieczeni, szynki i innych obszernych wędlin. Wielkością zbliżony jest do noża szefa kuchni, ale ma znacznie cieńsze ostrze zezwalające na bardziej skrupulatne krojenie. Dostępny jest w wersji ze sztywnym ostrzem oraz sprężystym (flexible)
linia MV-H została zaprojektowana i wytwarzana z myślą o europejskich i amerykańskich odbiorcach, którzy używają noży w nieco inny sposób niż w Japonii. Oprócz cięcia, noże na zachodzie używane są także do siekania. Mając na względzie używanie na dodatek tej techniki, ostrza noży linii MV-H są nieco grubsze, bardziej wytrzymałe w trakcie cięższych prac.
Higieniczna rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została wykonana z materiału o nazwie polyacetal (POM), charakteryzującym się wyjątkową trwałością. Uchwyt został zabezpieczony trzema rewelacyjnie osadzonymi nitami, a pomiędzy nim i ostrzem zastosowano dodatkowe, metalowe wzmocnienie.
Noże z tej kolekcji są ostrzone z dwóch stron ale w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, iż krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z użycia asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co istotnie ostrzejsza.
Specyfikacja artykułu:
informacje uzupełniające: