Masahiro MV-H Bread o ząbkowanym ostrzu długości 240 mm został wytworzony do krojenia chleba. Z łatwością radzi sobie z twardą skórką jak i miękkim wnętrzem chleba dając estetyczne kromki z minimalną ilością okruchów. Niektórzy kucharze używają tego noża też do krojenia czekolady, pomidorów czy owoców cytrusowych.
linia MV-H została zaprojektowana i stworzona z myślą o europejskich i amerykańskich odbiorcach, którzy używają noży w nieco inny sposób niżeli w Japonii. Oprócz cięcia, noże na zachodzie wykorzystywane są jeszcze do siekania. Mając na względzie stosowanie dodatkowo tej techniki, ostrza noży serii MV-H są nieco grubsze, bardziej wytrzymałe podczas cięższych prac.
Higieniczna rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została wyprodukowana z materiału o nazwie polyacetal (POM), charakteryzującym się unikatową trwałością. Uchwyt został zabezpieczony trzema rewelacyjnie osadzonymi nitami, a pomiędzy nim i ostrzem zastosowano uzupełniające, metalowe wzmocnienie.
Noże z tej kolekcji są ostrzone z dwóch stron ale w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, iż krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z użycia asymetrycznego ostrzenia to choćby o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co widocznie ostrzejsza.
Specyfikacja towaru:
dane dopełniające: