Masahiro MV Chef o długości ostrza 210mm to jeden z najczęściej wybieranych noży do kuchni, zarówno przez mistrzowskich kucharzy jak i amatorów. Specyficzny zarys noża, wywodzący się z kuchni francuskiej wykorzystywany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, wyróżnia fakt, że jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest bardzo lekki a rękojeść pewnie leży zarówno w małych jak i obszernych dłoniach. Dzięki perfekcyjnemu wyważeniu między ostrzem a rączką zezwala na rytmiczny, bardzo efektywny, kołyszący ruch na powierzchni w trakcie krojenia w plastry albo siekania najróżniejszych produktów.
Rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została wykonana z laminowanego drewna o nazwie Black Pakkawood, którego liczne warstwy zostały pod wielkim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze sprasowane w jednolity, bardzo trwały, odporny na wilgoć i wodę materiał. Drewniany uchwyt został zabezpieczony trzema nieprzeciętnie osadzonymi i wypolerowanymi nitami a pomiędzy nim i ostrzem zaimplementowano dodatkowe, metalowe wzmocnienie.
Noże z tej kolekcji są ostrzone z dwóch stron lecz w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, iż krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron osi noża. Korzyści z użycia asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, poprzez co znacznie ostrzejsza.
Specyfikacja artykułu:
informacje dodatkowe:
Wszystkie noże Masahiro są arcytrudnie ostre, zalecamy zatem stosowanie z należytą ostrożnością.