Masahiro Takohiki to nóż, którego długie ostrze, znajduje użycie podczas krojenia bardzo cienkich plastrów czy filetowania ryb. W kuchni azjatyckiej nóz Takohiki podobnie jak Yanagiba jest w głównej mierze użytkowany do przygotowywania sushi czy sashimi. Wywodzący się z rejonów Tokio nóż Takohiki nieznacznie różni się od pochodzącej z okolic Osaki Yanagi. To co widoczne jest na pierwszy rzut oka to w przeciwieństwie do Yanagiby zakończony jest prostokątnie. Tego typu rozwiązanie przydaje się np. Do podnoszenia gotowych plastrów z deski do krojenia. Charakterystycznie dla klasycznych japońskich noży jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając dokładne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które prosto oddzielają się od noża, demonstrując piękną i błyszczącą powierzchnię cięcia - istotny i ceniony szczegół w kuchni japońskiej.
Najważniejsze cechy noża Takohiki to:
Rękojeść została wyprodukowana z charakterystyczną w Japonii trosceą o detale z jasnego magnoliowego drewna umocnionego pierścieniem z tworzywa.
klasyczna kuchnia japońska w przeważającej mierze opiera się na rybach i warzywach, które są przygotowywane na zróżnicowane sposoby. Wymaga to użycia specjalnie przeznaczonych do tego celów noży, które popularnie nazywamy nożami w stylu japońskim. Noże takie jak Deba, Yanagiba czy Usuba to narzędzia, które każdy mistrz sushi niewątpliwie posiada.
Specyfikacja towaru:
informacje dodatkowe: