Masahiro MV-H Santoku o długości ostrza 175mm to konwencjonalny japoński nóż, który często jest określany odpowiednikiem zachodniego noża szefa kuchni. Japońska nazwa tego szczególnie lubianego noża oznacza "trzy mocne strony" czy także "trzy cnoty". Nawiązuje to do faktu, że nóż ten, którego standardowy wygląd przypominający połączenie noża szefa kuchni z tasakiem wyjątkowo korzystnie nadaje się do krojenia w plastry, kostkę i siekania.
seria MV-H została zaprojektowana i wytwarzana z myślą o europejskich i amerykańskich odbiorcach, którzy używają noży w nieco inny sposób aniżeli w Japonii. Oprócz cięcia, noże na zachodzie używane są w dodatku do siekania. Mając na względzie używanie w dodatku tej techniki, ostrza noży serii MV-H są nieco grubsze, bardziej wytrzymałe podczas cięższych prac.
Higieniczna rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została wytworzona z materiału o nazwie polyacetal (POM), znamionującym się wyjątkową trwałością. Uchwyt został zabezpieczony trzema znakomicie osadzonymi nitami, a pomiędzy nim i ostrzem zaimplementowano uzupełniające, metalowe wzmocnienie.
Noże z tej kolekcji są ostrzone z dwóch stron ale w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z użycia asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co znacznie ostrzejsza.
Specyfikacja produktu:
dane dopełniające: