Nóż szefa kuchni to jedno z przede wszystkim wybieranych narzędzi w kuchni, zarówno przez profesjonalnych kucharzy jak i amatorów. Standardowy zarys noża, wywodzący się z kuchni francuskiej wykorzystywany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, akcentuje fakt, że jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest wyjątkowo lekki a rękojeść pewnie leży równocześnie w minimalnych jak i pokaźnych dłoniach. Dzięki wyśmienitemu wyważeniu pomiędzy ostrzem a rączką zezwala na rytmiczny, niezwykle sprawny, kołyszący ruch na powierzchni podczas krojenia w plastry albo siekania zróżnicowanych produktów.
typowa rękojeść produkowana z wysokojakościowej, rdzoodpornej stali właściwości antybakteryjne i jest przystępna w czyszczeniu. Specjalne perforacje na rączce powodują, że chwyt jest szczególnie pewny, zapewniający rewelacyjną kontrolę nad ostrzem. Zintegrowana rękojeść z głownią jest bardzo mocną i trwałą konstrukcją o niesamowitym wyglądzie.
Noże z tej serii są ostrzone z dwóch stron lecz w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, iż krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron osi noża. Korzyści z zastosowania asymetrycznego ostrzenia to choćby o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co znacznie ostrzejsza.
Specyfikacja artykułu:
informacje dodatkowe: