Masahiro Yanagiba o długości ostrza 240mm to nóż, którego długie i smukłe ostrze, znajduje wykorzystanie w trakcie krojenia nad wyraz cienkich plastrów czy filetowania ryb. W kuchni azjatyckiej Yanagiba jest przede wszystkim stosowana do przygotowywania sushi czy sashimi. Charakterystycznie dla konwencjonalnych japońskich noży jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając precyzyjne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które z łatwością oddzielają się od noża, prezentując piękną i połyskującą powierzchnię cięcia - znaczny i lubiany szczegół w kuchni japońskiej. Yanagi w języku japońskim oznacza wierzba, a sama nazwa noża najpewniej odnosi się do długich i giętkich gałęzi tego drzewa.
Najważniejsze właściwości Yanagiby to:
Rękojeść została stworzona z standardową w Japonii trosceą o szczegóły z jasnego magnoliowego drewna umocnionego pierścieniem z tworzywa.
tradycyjna kuchnia japońska w przeważającej mierze jest oparte na rybach i warzywach, które są przygotowywane na najróżniejsze sposoby. Wymaga to wykorzystania specjalnie dedykowanych do tego celów noży, które popularnie nazywamy nożami w stylu japońskim. Noże takie jak Deba, Yanagiba czy Usuba to narzędzia, które każdy mistrz sushi na pewno posiada.
Specyfikacja towaru:
informacje uzupełniające: