Masahiro MV-H Chef o długości ostrza 180mm to jeden z z reguły wybieranych noży do kuchni, równocześnie przez fachowych kucharzy jak i amatorów. Typowy zarys noża, wywodzący się z kuchni francuskiej użytkowany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, wyróżnia fakt, że jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest nad wyraz lekki a rękojeść pewnie leży jednocześnie w niewiele znaczących jak i obszernych dłoniach. Dzięki znakomitemu wyważeniu pomiędzy ostrzem a rączką pozwala na rytmiczny, bardzo sprawny, kołyszący ruch na powierzchni podczas krojenia w plastry lub siekania przeróżnych produktów.
Higieniczna rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została produkowana z materiału o nazwie polyacetal (POM), znamionującym się wyjątkową trwałością. Uchwyt został zabezpieczony trzema nadzwyczajnie osadzonymi nitami, a pomiędzy nim i ostrzem zaimplementowano uzupełniające, metalowe wzmocnienie.
Noże z tej kolekcji są ostrzone z dwóch stron lecz w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, iż krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z użycia asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co istotnie ostrzejsza.
Specyfikacja towaru:
typ stali: MBS-26
HRC: 58-59
Materiał rękojeści: POM (polyacetal)
Sposób ostrzenia: dwustronny, asymetryczny 80/20
Długość całkowita: 307 mm
Długość ostrza: 185 mm
Szerokość ostrza: 45 mm
Grubość ostrza w najszerszym miejscu: 2.0 mm
informacje dopełniające: