[Nóż Santoku Miyabi 5000MCD - Why Buy] Szlachetny nóż SANTOKU z linii MIYABI 5000MCD jest odzwierciedleniem najlepszego japońskiego rzemiosła i opiera się na konwencjonalnej estetyce Dalekiego Wschodu. Niepokaźna, damasceńska struktura nawiązuje do słynnych mieczy rodem z japońskich opowieści, co ze względu na ostrość tych niezwykłych noży jest nieprzeciętnym porównaniem.
100 warstw stali otoczonych wokół rdzenia wykonanego ze specjalnej stali MicroCarbide MC63 i wykorzystanie na ostrzu metody CRYODUR polegającej na hartowaniu w temperaturze -196°C czyni te ponadprzeciętne narzędzia trwałymi i opornymi na korozję.
Nóż SANTOKU to estetyczny majstersztyk, do którego produkcji zastosowano wspaniale pasującą symbiozę najnowocześniejszych narzędzi i klasycznych metod. Poprzez wykorzystanie tradycyjnego, japońskiego szlifu Honbazuke, polegającym na ręcznym szlifowaniu na naturalnych kamieniach, uzyskano szczególną, niezrównaną wręcz ostrość.
Od samego ostrza aż po uchwyt nóż SANTOKU jest wyjątkowy: naturalna struktura rękojeści uzyskana przez użycie drewna brzozy Masur nadaje narzędziu wyjątkowy wygląd. Szlifowane drewno uformowane w typowy dla japońskich noży kształt litery D zagwarantuje precyzję i krojenie bez cienia zmęczenia.
Całość dopełniają stylowe detale takie jak filigranowe, mozaikowe logo linii. Prosty wygląd noża ponadto akcentuje jego funkcjonalność: dzięki nożowi SANTOKU producenta Miyabi choćby praca nad rybami, mięsami czy cięższymi warzywami stanie się lekka i przyjemna.
parametry SZCZEGÓLNE - Rdzeń ostrza ze stali MicroCarbide MC63 osadzony w 100 warstwach stali – dla nieporównanej twardości ok. 63 HRC i perfekcyjnych atrybuty tnących - Hartowane lodem ostrze CRYODUR – wyjątkowo ostre, elastyczne i wytrzymałe na korozję - Oryginalny japoński profil ostrza - Klinga dwustronnie ostrzona szlifem Honbazuke gwarantująca wybitną ostrość - Uchwyt z drzewa brzozy Masur w zarysie litery D dla słusznej równowagi, kontroli i pracy pozbawionej wysiłku