Ostrzarka diamentowa producenta ZWILLING to narzędzie, które dba o wytrzymałość i ostrość noży kuchennych. Jest to niezastąpione narzędzie do utrzymania noży w doskonałej kondycji. Jej diamentowe wykończenie zezwala na delikatne i wydajne ostrzenie, a mocna , a także możliwość zawieszenia sprawiają, iż jestprzystępna i gotowa do zastosowania w każdej chwili.
w trakcie krojenia na krawędzi ostrzy noży powstają mikro ubytki, nie widoczne "gołym okiem". Żeby zachować na dłużej właściwą ostrość noży i nie dopuścić do spłaszczenia ostrza należy regularnie je ostrzyć.
Stalka jest wyposażona w użyteczną rękojeść z otworem do zawieszenia oraz pręta ostrzącego o owalnym zarysie. Ta solidna kompozycja gwarantuje odporność i stabilność w trakcie używania.
Powierzchnia ostrzarki jest pokryta warstwą pyłu diamentowego, co sprawne naostrzenie noży ze stępionymi ostrzami. Specjalny, lekko spłaszczony owalny zarys usprawnia korzystanie.
Stalka ma długość 26 cm, co zagwarantuje komfortowe i skuteczne ostrzenie noży.
Jak używać?
Jeśli jesteś praworęczny, trzymaj ostrzarkę w lewej ręce, najlepiej wierzchołkiem skierowanym do dołu, opartym na stabilnej powierzchni. Nóż trzymaj w prawej ręce pod kątem 20 stopni, w stosunku do pręta i pociągaj nóż wzdłuż ostrzarki, naprzemiennie - raz z jednej, raz z drugiej strony.
Po użyciu przetrzeć wilgotną szmatką, nie zanurzać w wodzie.