Obieraczka SKBZ 12 L jest urządzeniem służącym do obierania warzyw okopowych (marchew, buraki czerwone, ziemniaki), jednak typowo jest stosowana do obierania ziemniaków. Jednorazowy wsad warzyw 12 kg. Walec obieraczki, drzwiczki, a także dno są pokryte korundem, która gwarantuje skrupulatne obieranie warzyw. Obudowa obieraczki jest produkowana ze stali malowanej proszkowo. Urządzenie musi być podłączone do wody, ponieważ cykl obierania odbywa się z udziałem wody bieżącej. Dzięki temu warzywa są już wstępnie opłukane, a konkretnie rozdrobnione i nawodnione obierki łatwo spływają do kanalizacji. Po maszynowym obieraniu warzywa wymagają jeszcze tzw. Wyoczkowania i starannego opłukania.
większą sprawność obierania uzyskamy, sortując warzywa wg wielkości – produkty o podobnej wielkości obierać się będą w tym samym czasie, bez zbędnego tracenia na wadze.
Korund to stanowczo twardy minerał, niełupliwy, niepodatny na środki chemiczne i ścieranie, dlatego nie ma konieczności zamiany okładzin.
Uwaga:
w sytuacji słabo drożnej kanalizacji zaleca się użytkowanie separatora obierzyn. W wyposażeniu wyłącznik. Montaż urządzenia musi być produkowany poprzez autoryzowany lub certyfikowany serwis RM Gastro pod rygorem utraty gwarancji. Możliwość wydłużenia gwarancji do 24 miesięcy po zarejestrowaniu urządzenia, a także dokonaniu płatnego przeglądu urządzenia. Towar na zamówienie. Czas wymogi określany przy składaniu zamówienia.