Obieraczka do ziemniaków i innych warzyw okopowych OZO-1.1/S wykonana ze stali rdzoodpornej jest urządzeniem o orientacyjnej wydajności 150-230 kg/h. Jednorazowy wsad warzyw około 5-7 kg. Obieranie ziemniaków odbywa się się dzięki zamontowanym okładzinom ściernym bocznym i talerzowi ściernemu dolnemu.
Urządzenie musi być podłączone do wody, ponieważ proces obierania odbywa się z udziałem wody bieżącej. Dzięki czemu warzywa są już wstępnie opłukane, a potężnie rozdrobnione i nawodnione obierki prosto spływają do kanalizacji. Po maszynowym obieraniu warzywa wymagają jeszcze tzw. Wyoczkowania i skrupulatnego opłukania.
większą produktywność obierania uzyskamy, sortując warzywa wg wielkości – produkty o podobnej wielkości obierać się będą w tym samym czasie, bez zbędnego tracenia na wadze. W wyposażeniu obieraczki separator obierzyn i podstawa.