używanie diety na refluks i wdrożenie zasad zdrowego odżywiania z tym poradnikiem jest istotnie proste. Autorka, specjalistka z zakresu leczenia zakwaszenia organizmu i chorób jelit, przygotowała specjalną terapię, opartą na 3 planach posiłków. Wprowadzisz zmiany w swojej kuchni i sprawnie pokonasz stany zapalne układu trawiennego. Nauczysz się, jak radzić sobie z przyczynami refluksu i zgagi, stosując ponad 100 przepisów na pyszne dania. Wszystkie potrawy posiadają na celu złagodzenie objawów GERD i LPR, w tym bólu w klatce piersiowej, duszności, kaszlu i innych. Pokonasz choroby układu pokarmowego i przywrócisz zdrowie i prawidłowe samopoczucie. Sprawnie zatrzymaj refluks dietą.
Tytuł Zatrzymaj refluks Autor Nour Zibdeh Wydawnictwo Vital Tłumaczenie Renata Czernik ISBN 978-83-8272-194-2 Rok wydania 2022 liczba stron 292 Format epub, mobi, pdf Spis treści
Wstęp
CZĘŚĆ I: LECZENIE CHOROBY REFLUKSOWEJ PRZEŁYKU I REFLUKSU KRTANIOWO-GARDŁOWEGO
1. Główne przyczyny powstawania choroby refluksowej
2. Zrozumienie diety w chorobie refluksowej
3. Najróżniejsze plany posiłków dostosowane do najróżniejszych potrzeb
CZĘŚĆ II: PRZEPISY KULINARNE, KTÓRE uniemożliwiaJĄ CHOROBIE REFLUKSOWEJ
4. Śniadania i brunche
5. Przystawki i dodatki
6. Potrawy wegetariańskie i wegańskie
7. Owoce morza, ryby i drób
8. Wołowina i jagnięcina
9. Przekąski i desery
10. Sosy i dodatki kulinarne
Lista żywności zasadowej
według Amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA)
Brudna dwunastka i czysta piętnasta
Bibliografia
Źródła
Indeks przepisów
Indeks
Podziękowania
O Autorce