Kai SEKI Magoroku Shoso Nóż Santoku
Noże kolekcji SEKI Magoroku Shoso wyróżniają się prostotą i minimalistycznym designem.
zarówno ostrze jak i rękojeść wytworzone są ze stali rdzoodpornej. Ostrze ze stali wzbogacanej o węgiel osiąga wysoką twardość 58 (±1) HRC co w połączeniu z specyficznym sposobem powolnego ostrzenia i szlifowania daje legendarną ostrość KAI.
Jedną z serii noży jest linia SEKI Magoroku Shoso, którą akcentuje prostota i minimalistyczny, szykowny design, przy zachowaniu ostrości dlatego też są prawdziwym klejnotem w kuchni.
Kute ostrza noży są wytwarzane z japońskiej stali, wzbogacanej w molibden, wanad, a także węgiel (0,8%) i osiągają twardość 58 (±1) HRC. oryginalny sposób powolnego ostrzenia i szlifowania przy użyciu najnowszych technologii gwarantuje mniejszy opór krawędzi tnącej. Rezultatem są ostrza o perfekcyjnej ostrości, solidności i trwałości, które sprawią, że codzienne czynności związane z krojeniem lub siekaniem staną się przyjemnością.
Uchwyt z matowej stali rdzoodpornej (18/8) z specyficznym diamentowym wzorem ma eliptyczny kształt, który gwarantuje, iż nóż rewelacyjnie leży w dłoni, równocześnie osób prawo- i leworęcznych. Zarys rękojeści, jak jeszcze porowata struktura zapobiegają przypadkowemu wysunięcia się noża z rąk. Płynne przejście ostrze - uchwyt, brak łączeń itp. Pomaga utrzymać nóż w higienicznej czystości.
Prezentowany nóż posiada ostrze o długości 21 cm, rodzaju szefa kuchni nadaje się do krojenia mięs, wędlin, warzyw i owoców, wyśmienicie sprawdza się także w trakcie siekania ziół czy szatkowaniu kapusty. Ze względu na swą uniwersalną i praktyczną długość jest koniecznym wyposażeniem każdej kuchni zarówno dla fachowego, jak i początkującego kucharza.