Mąka jaglana
Mąka jaglana jest wyprodukowana w procesie mielenia kaszy jaglanej, która z kolei powstaje z prosa. Pomimo tego, że mąka ta jest wyjątkowo lekkostrawna, ma w sobie niemało cennych części odżywczych. Odszukamy w niej także białka i nienasycone kwasy tłuszczowe, lecz warto pamiętać, że mąka z kaszy jaglanej słynie z bogactwa witamin, a w szczególności witamin z grupy B.
Mąka jaglana zalicza się do grupy tak zwanych mąk bazowych, obok na przykład mąki ryżowej, owsianej oraz gryczanej. Cechują się one dużą uniwersalnością w kwestii ich stosowalności, a więc nadają się do wyjątkowo przeróżnych dań i wypieków. Wszystko dlatego, że są dość miałkie, drobne i stosunkowo neutralne w smaku. Z tego powodu mąki jaglanej można zastosować praktycznie do wszelkiego, także tam, gdzie tradycyjnie stosuje się po prostu mąkę pszenną. Genialnie sprawdzi się zatem zarówno do ciast, naleśników, słodkich placków, jak i do pierogów, czy także makaronów. Smaczny i godny polecenia jest dodatkowo chleb jaglany.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane ponadto sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia towaru są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
marka stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak ponadto mogą być danymi literaturowymi.