Mąka jaglana
Mąka jaglana jest tworzona w procesie mielenia kaszy jaglanej, która z kolei powstaje z prosa. Pomimo tego, że mąka ta jest wyjątkowo lekkostrawna, ma w sobie sporo cennych elementów odżywczych. Wyszukamy w niej także białka i nienasycone kwasy tłuszczowe, lecz warto pamiętać, iż mąka z kaszy jaglanej słynie z bogactwa witamin, a w szczególności witamin z grupy B.
Mąka jaglana zalicza się do grupy tak zwanych mąk bazowych, obok na przykład mąki ryżowej, owsianej, a także gryczanej. Cechują się one dużą uniwersalnością w kwestii ich stosowalności, a więc nadają się do niezwykle różnorodnych dań i wypieków. Wszystko dlatego, że są dość miałkie, drobne i stosunkowo neutralne w smaku. Z tego powodu mąki jaglanej można zastosować praktycznie do wszelkiego, także tam, gdzie klasycznie stosuje się po prostu mąkę pszenną. Rewelacyjnie stanie na wysokości zadania zatem równocześnie do ciast, naleśników, słodkich placków, jak i do pierogów, czy również makaronów. Smaczny i godny polecenia jest także chleb jaglany.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane też sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten, a także produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia towaru są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak także mogą być danymi literaturowymi.