Mąka Konopna Nasiona konopi są stosunkowo bardzo oleiste. Około 30% ich zawartości to olej. Po usunięciu oleju pozostaje gęste ciasto. Aby rozbić ciasto na funkcjonalną mąkę, należy je zmielić. Mąka konopna jest zbyt gęsta, żeby mogła być wykorzystywana jako mąka do pieczenia sama w sobie, ale w połączeniu z innymi mąkami daje orzechowy, bogaty smak i dużą wartość odżywczą. Mąka konopna - jak używać? Dodanie mąki konopnej do mąki pszennej, jęczmiennej, sojowej albo innych w proporcji jedna część mąki konopnej na cztery części innej mąki pogłębia konsystencję, dając w efekcie cięższy Dodanie go do wypieków, takich jak chleb, babeczki, gofry i tym podobne, zagwarantuje korzystną porcję błonnika, dostarcza dużo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega i rozszerza przyswajalność białka. Mąka konopna znaczna zawartość białka W rzeczywistości mąka konopna pod względem zawartości białka ustępuje tylko sojowej, z 33% białka do soi nieco więcej 35%. Jest jednak nieco łatwiejszy do strawienia niż soja, ze względu na strukturę tych białek. Proponuje dodatkowo przeciwutleniacze, wapń, magnez i inne zdrowe smakołyki, takie jak cynk i mangan.
Mąka konopna a nietolerancja glutenu Mąka konopna może być ochoczo spożywana poprzez osoby cierpiące na celiakię lub osoby z nietolerancją glutenu bez dolegliwości. W rzeczywistości nie ma alergii pokarmowych związanych z konopiami. Oznacza to, iż jest jeszcze w porządku dla osób z nietolerancją orzechów, cukru lub innych wyzwalaczy.