Mąkę lnianą dostaje się przez mielenie ziaren lnu, z których następnie eliminuje się tłuszcz. Wyprodukowana jest przy użyciu specjalistycznej technice, dzięki temu zachowuje w składzie niemało dobroczynnych substancji odżywczych. Mąkę lnianą najlepiej zakupić w gotowej formie, gdyż przygotowanie jej w domu jest stosunkowo nieprzystępne.
Bogaty zestaw substancji odżywczych powoduje, że mąka lniana wykazuje szereg prozdrowotnych parametry. Wykorzystuje się ją w kuchni, kosmetologii oraz medycynie niekonwencjonalnej. Wszystko dzięki stosownej kompilacji synergicznie działających komponentów.
Mąka z siemienia lnianego bogata jest także w witaminy, minerały, a także enzymy. Gromadzi duże ilości żelaza, wapnia, miedzi, cynku, a także chromu. Dodatkowo w jej składzie znajduje się witamina E i niektóre witaminy z grupy B. Mąka lniana gromadzi także lecytynę, która wspiera pamięć i koncentrację oraz pozytywnie wpływa na przemianę materii.
Mąkę lnianą powszechnie stosuje się w kuchni paleo i ketogenicznej. Wykazuje korzystne parametry wiążące, dzięki czemu pasuje do wypieków, ponadto chleba, który w smaku przypomina chleb razowy. Mąkę lnianą można stosować także do placków, naleśników, ciastek czy panierki. Bez obróbki termicznej można używać jej do jogurtów, past czy warzywnych i owocowych koktajli. Składnik ten polecany jest także w diecie bezglutenowej, gdyż nasiona lnu naturalnie nie zawierają glutenu.