Kasza gryczana niepalona BadaPak ma kremową barwę i znamionuje się delikatniejszym smakiem aniżeli kasza palona. Dzięki czemu, iż nie została poddana obróbce cieplnej zawiera też więcej wartości odżywczych. Dostarcza obszerne ilości błonnika pokarmowego, a także węglowodanów. Kasza gryczana niepalona BadaPak zawiera duże ilości białka. Dostarcza kwas foliowy, żelazo i witaminę E. Dodatkowo jest genialnym źródłem witamin z grupy B (ryboflawiny, tiaminy, a także niacyny). Minerały zawarte w kaszy: potas, magnez, fosfor, krzem, wapno i cynk. Jest na dodatek źródłem aminokwasów (lizyna, tryptofan). Ma niski indeks glikemiczny.
Kasza gryczana niepalona BadaPak z uwagi na swój niebanalny smak znajduje spore zastosowanie w kuchni. Nadzwyczajnie nadaje się do przygotowania tradycyjnych potraw: gołąbków, klopsów. Znakomicie komponuje się z gulaszem i zrazami. Może być składnikiem farszu, zup, zapiekanek oraz z powodzeniem zastąpić może ziemniaki podawane jako dodatek do obiadu. Przygotowując kaszę należy wypłukać ją w bieżącej wodzie, następnie wsypać do osolonej, wrzącej wody w proporcji 2:1. Mieszając od czasu do czasu gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut.
Kasza gryczana to łuskane nasiona gryki zwyczajnej. Gryka zaliczana jest do grupy tak zwanych zbóż rzekomych (pseudozbóż). Pochodzi z Azji, uprawiana jest w klimacie umiarkowanym. Z jej nasion powstaje ponadto mąka, płatki oraz otręby.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane na dodatek sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak ponadto mogą być danymi literaturowymi.