Kasza gryczana niepalona BadaPak ma kremową barwę i charakteryzuje się delikatniejszym smakiem niż kasza palona. Dzięki czemu, że nie została poddana obróbce cieplnej mieści jeszcze więcej wartości odżywczych. Dostarcza szerokie ilości błonnika pokarmowego oraz węglowodanów. Kasza gryczana niepalona BadaPak gromadzi obfite ilości białka. Dostarcza kwas foliowy, żelazo, a także witaminę E. Na dodatek jest doskonałym źródłem witamin z grupy B (ryboflawiny, tiaminy, a także niacyny). Minerały zawarte w kaszy: potas, magnez, fosfor, krzem, wapno i cynk. Jest w dodatku źródłem aminokwasów (lizyna, tryptofan). Ma niski indeks glikemiczny.
Kasza gryczana niepalona BadaPak z uwagi na swój interesujący smak znajduje obszerne wykorzystanie w kuchni. Genialnie nadaje się do przygotowania konwencjonalnych potraw: gołąbków, klopsów. Znakomicie komponuje się z gulaszem i zrazami. Może być elementyem farszu, zup, zapiekanek oraz z powodzeniem zastąpić może ziemniaki podawane jako dodatek do obiadu. Przygotowując kaszę należy wypłukać ją w bieżącej wodzie, następnie wsypać do osolonej, wrzącej wody w proporcji 2:1. Mieszając od czasu do czasu gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut.
Kasza gryczana to łuskane nasiona gryki zwyczajnej. Gryka zaliczana jest do grupy tak zwanych zbóż rzekomych (pseudozbóż). Pochodzi z Azji, uprawiana jest w klimacie umiarkowanym. Z jej nasion powstaje w dodatku mąka, płatki, a także otręby.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane dodatkowo sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia towaru są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
marka stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.