Kasza jęczmienna perłowa BadaPak pochodzi z dobrych jakościowo ziaren jęczmienia. To produkt pełen wartości odżywczych. Typowo dostarcza pokaźne ilości błonnika jednocześnie rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego w wodzie. Posiada całkiem dużo skrobi. Kasza jęczmienna perłowa BadaPak posiada krzem. Mało produktów spożywczych go posiada. Na dodatek ziarna te są świetnym źródłem magnezu, wapnia, żelaza, cynku i miedzi. Wśród witamin królują te z grupy B (ryboflawina, niacyna, tiamina, B6 i kwas foliowy), a także wit A, E i K.
Kasza jęczmienna perłowa BadaPak to jedna z najpopularniejszych kasz polskiej kuchni. Można użyć ją na niemało sposobów nie tylko jako dodatek do porcji mięsa czy krupniku. Genialnie nadaje się do gulaszu, sosów, zapiekanek, a także jako farsz. Można ją dodawać do sałatek i podawać z warzywami.
Przed gotowaniem należy opłukać ziarna. Następnie do gotującej się wody w proporcji 1:2,5 wsypać kaszę. W tej proporcji uzyskujemy kaszę w wersji sypkiej. W wersji kleistej należy wsypać 1 porcję kaszy na 3,5 porcje wody.
Kasza jęczmienna perłowa, zwana ponadto mazurską powstaje z obłuszczonego, wypolerowanego i pociętego ziarna jęczmienia. Jęczmień to jednoroczne zboże, osiągające maksymalnie 1 metr wysokości. Prócz wyrobu kaszy stosowany jest do wytwarzania słodu w trakcie produkcji piwa, a także jako roślina paszowa.
posiada gluten.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane też sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie towaru mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak jeszcze mogą być danymi literaturowymi.