Kasza gryczana niepalona BadaPak ma kremową barwę i znamionuje się delikatniejszym smakiem niżeli kasza palona. Dzięki temu, że nie została poddana obróbce cieplnej gromadzi również więcej wartości odżywczych. Dostarcza obfite ilości błonnika pokarmowego oraz węglowodanów. Kasza gryczana niepalona BadaPak zawiera obfite ilości białka. Dostarcza kwas foliowy, żelazo i witaminę E. Na dodatek jest rewelacyjnym źródłem witamin z grupy B (ryboflawiny, tiaminy i niacyny). Minerały zawarte w kaszy: potas, magnez, fosfor, krzem, wapno i cynk. Jest ponadto źródłem aminokwasów (lizyna, tryptofan). Ma niski indeks glikemiczny.
Kasza gryczana niepalona BadaPak z uwagi na swój interesujący smak znajduje duże użycie w kuchni. Nadzwyczajnie nadaje się do przygotowania tradycyjnych potraw: gołąbków, klopsów. Idealnie komponuje się z gulaszem i zrazami. Może być elementyem farszu, zup, zapiekanek, a także z powodzeniem zastąpić może ziemniaki podawane jako dodatek do obiadu. Przygotowując kaszę należy wypłukać ją w bieżącej wodzie, następnie wsypać do osolonej, wrzącej wody w proporcji 2:1. Mieszając od czasu do czasu gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut.
Kasza gryczana to łuskane nasiona gryki zwyczajnej. Gryka zaliczana jest do grupy tak zwanych zbóż rzekomych (pseudozbóż). Pochodzi z Azji, uprawiana jest w klimacie umiarkowanym. Z jej nasion powstaje na dodatek mąka, płatki i otręby.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane też sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten, a także produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie towaru są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak też mogą być danymi literaturowymi.