W ostatnich latach przemysł żywnościowy dynamicznie się rozwija i dostosowuje do wy-magań i potrzeb coraz bardziej świadomego konsumenta. Proponuje świeże formy produktów żywnościowych jak żywność gotową do spożycia, komfortową czy użyteczną.
Ogromna presja handlu i niebywała konkurencyjność zmuszają producentów do zmniejszania kosztów wytwa-rzania przy utrzymaniu piękności konsumenckiej wyrobu. Rynek potrzeb bezpowrotnie zastąpiono rynkiem konsumenta.
Nie ma wątpliwości, iż cele producentów nie mogłyby być zrealizowane bez postępu technologicznego i użycia substancji dodatkowych oraz do-datków do żywności, posiadających negatywny wpływ na zdrowie człowieka.
Z kolei kon-sumenci posiadają coraz obszerniejszą świadomość, co służy ich organizmom, a które nawyki żywie-niowe przyczyniają się do pogorszenia ich stanu zdrowia i samopoczucia. Zwracają uwagę na spożywane produkty oraz stosują najróżniejsze diety w dbałości o zdrowie albo sylwetkę.
W monografii przedstawiono zagadnienia posiadające wpływ na uprawę, jakość i skład pro-duktów pochodzenia roślinnego. Ukazano czynniki decydujące o zawartości związków o wła-ściwościach prozdrowotnych i rolę tych związków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.