Zdjęcia kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności

E-booki

Dostępność: Do kupienia

Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)

Do kupienia w: Sklep TaniaKsiazka.pl Marka: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
37,05 zł
Idź do sklepuSuper oferta

Skrócony opis produktu

Według prognoz, do 2050 r. Ilość ludności na naszym globie, którą trzeba będzie wyżywić, gwarantując bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym, wzrośnie do 9 miliardów [Godfray i in. 2010]. Światowy...

Prezentowany w naszejporownywarce cen towar kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności możesz nabyć w TaniaKsiazka.pl w naprawdę znakomitej cenie 37,05 zł. Promocja ta stanowi efekt zbiorczego porównania kilkuset hurtowni oraz sklepów online.

Podstawowe cechy

ISBN

9788372593221

Autor

Eugenia czernyszewicz

Sprawdź promocyjne oferty na kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności

Prezentujemy listę promocyjnych ofert na kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności jakie udało się odszukać. Zobacz oferty, warunki darmowej i ekspresowej dostawy, a także opinie o produkcie:

kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności (sklep TaniaKsiazka.pl)

37,05 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Idź do sklepuSuper oferta
Pokaż wszystkie oferty (1)
  • Dane na temat cen i dostępności produktów zastosowane w prezentowanej klasyfikacji zczytywane są w zasadzie w czasie rzeczywistym.

Pełny opis produktu

Według prognoz, do 2050 r. Liczba ludności na naszym globie, którą trzeba będzie wyżywić, zapewniając bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym, wzrośnie do 9 miliardów [Godfray i in. 2010]. Światowy sektor żywnościowy funkcjonuje w środowisku, w którym ciągle są opracowywane albo aktualizowane polityki, standardy, przepisy, wskazówki, kształcenie i porady dotyczące żywności i żywienia, w tym związane z bezpieczeństwem żywności.

Takie zmiany wymagają zharmonizowanych działań jednocześnie w skali globalnej [King i in. 2017], jak i lokalnej. Obecnie kupujący są coraz bardziej świadomi swoich potrzeb, ich wybory są niejednokrotnie warunkowane adekwatnym przekonaniem, że jakość i bezpieczeństwo nabywanej i konsumowanej żywności wpływa na stan ich zdrowia.

Uznaje się przy tym, iż podwojenie globalnego potrzeby na żywność i międzynarodowy handel żywnością w ciągu najbliższych kilku dekad będą najważniejszymi czynnikami, które spowodują wzrost liczby chorób przenoszonych przez żywność [Quested i in.

2010]. Inne czynniki, takie jak: zmiany klimatu, pojawiające się świeże patogeny i toksyny, rosnąca populacja osób zagrożonych, zmieniający się model konsumpcji w kierunku żywności świeżej i minimalnie przetworzonej, będą miały na dodatek pokaźny wpływ na bezpieczeństwo żywności w skali globalnej.

Do tego wykazu czynników należy dodać świeże technologie, które rewolucjonizują sposób produkcji, przetwarzania i pakowania żywności [King i in. 2017]. Pomimo licznych kampanii informacyjnych z zakresu bezpieczeństwa żywności, edukacji społeczeństwa i prowadzenia badań mikrobiologicznych, od kilku dekad choroby spowodowane spożyciem niebezpiecznej żywności są znacznym źródłem chorób ludzi [Griffith 2006].

Każdego roku miliardy ludzi są zagrożonych, miliony chorują, a wielu umiera na skutek spożycia niebezpiecznej żywności Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) bezpieczna żywność uratuje życie wielu ludziom, bowiem z każdą porcją pożywienia narażamy się potencjalnie na choroby z powodu różnego rodzaju zanieczyszczeń, w tym chemicznych czy mikrobiologicznych [WHO 2015, s.

3]. Ze statystyk wynika, iż choroby spowodowane spożyciem niebezpiecznej żywności są ważną przyczyną zachorowalności i śmiertelności na świecie, mogą bowiem wywoływać aż 200 różnych chorób, w tym choroby nowotworowe.

Według WHO każdego roku na świecie odnotowuje się w przybliżeniu 600 mln przypadków chorób i 420 tys. Zgonów spowodowanych spożyciem niebezpiecznej żywności [WHO 2015, s. 73; Food safety WHO 2017]. Gould i in.

[2013] są przy tym zdania, że wzrost liczby zgłoszonych ognisk chorób przenoszonych drogą pokarmową w ostatnich latach odzwierciedla prawdopodobnie raczej 8 wzmocniony nadzór nad bezpieczeństwem żywności niż prawdziwy wzrost częstości występowania chorób.

Przypadki zagrożenia bezpieczeństwa żywności przyciągają uwagę społeczeństwa, wywołując zamieszanie i wpływając na brak zaufania do przemysłu spożywczego i organów regulacyjnych [De Jonge i in. 2008, Powell i in.

2011, Myoung Su Park i in. 2017]. W warunkach globalizacji skażona żywność powoduje na dodatek straty i ryzyko ekonomiczne, np. W 2011 r. Niemieccy farmerzy i przemysł z powodu zanieczyszczenia żywności bakterią E.

coli ponieśli straty szacowane na poziomie 2,3 mld USD, a koszty pomocy medycznej w tych przypadkach w 22 krajach UE oszacowano na 236 mln USD [WHO 2015]. W USA koszty związane z niebezpieczną żywnością szacowane są na poziomie 152 mld USD rocznie, włączając w to koszt opieki medycznej oraz obniżenie długości i jakości życia, w tym zmniejszenie sprawności pracy [Martins i in.

2012].

Parametry

ISBN

9788372593221

Autor

Eugenia czernyszewicz

Wydawnictwo

Uniwersytet przyrodniczy w lublinie

Kategoria

E-booki

Producent

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Opinia użytkowników

-

Opinie oraz Recenzje

Marianna B.
Marianna B.
26.11.2024
Każda opublikowana opinia użytkownika ma dla nas wielkie znaczenie
Jeśli tylko udało Ci się korzystać z oferowanego produktu kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności podeślij do nas opinię lub recenzję. Powiedz jakie są Twoje wrażenia ze stosowania, czy jesteś usatysfakcjonowany z produktu oraz czy relacja jakości do ceny jest satysfakcjonująca.

Dodaj opinię lub recenzję

Powiązane

Rekomendacja
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Przewodnik do ćwiczeń z biotechnologii leśnej, AZ#E2A17238EB/DL-ebwm/pdf
postępowa biotechnologia powstała w latach 70. Ub. W. Do jej powstania, a póź-niej dynamicznego rozwoju przyczynił się postęp wiedzy, jaki...
Rekomendacja
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Analiza porównawcza oligodendrocytów w wybranych obszarach mózgowia u norki amerykańskiej (neovison vison), lisa rudego (vulpes vulpes), konia domowego (equus caballus) i bydła domowego (bos taurus) Uniwersytet przyrodniczy w lublinie
W budowie układu nerwowego człowieka i zwierząt oprócz neuronów uczestniczy także tkanka glejowa zwana neuroglejem. Oligodendrocyty (OLGs)...
Rekomendacja
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Uniwersytet przyrodniczy w lublinie Dereń jadalny (cornus mas l.)
Owoce stanowią nieodzowny składnik ludzkiej diety. Mogą być spożywane przy każdym posiłku, dostarczając koniecznych dla naszego organizmu...
Rekomendacja
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Wypadkowość w przemyśle opakowań, AZ#1D84C011EB/DL-ebwm/pdf
Pomimo pokaźnego postępu w zakresie bezpieczeństwa w działalności technicznej i organizacyjnej, produkcja minimalistycznców opakowaniowych...
Rekomendacja
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Konkurencyjność rolnictwa polski wschodniej, AZ#2093F017EB/DL-ebwm/pdf
Konkurencyjność jest zagadnieniem o niełatwym charakterze, a jego złożoność uwidacznia się jeszcze mocniej wobec współczesnych wyzwań związanych...
Rekomendacja
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności
Do sklepu Szczegóły

Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności

37,05 zł
Według prognoz, do 2050 r. Liczba ludności na naszym globie, którą trzeba będzie wyżywić, gwarantując bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym,...
Rekomendacja
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Produkty pochodzenia roślinnego o zwiększonej wartości odżywczej i lepszej jakości zdrowotnej
W ostatnich latach przemysł żywnościowy dynamicznie się rozwija i dopasowuje do wy-magań i potrzeb coraz bardziej świadomego konsumenta....
Rekomendacja
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Nowoczesne rozwiązania marketingowe na rynku produktów konsumpcyjnych, AZ#ABC87A20EB/DL-ebwm/pdf
W monografii „poddano wnikliwej analizie wybrane innowacyjne rozwiązania marketingowe posiadające użycie w odniesieniu do produktów konsumpcyjnych....
Rekomendacja
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Uniwersytet przyrodniczy w lublinie Nietolerancje i alergie pokarmowe - przyczyny, diagnostyka i postępowanie żywieniowe
Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych powszednich czynności w ży-ciu człowieka. Coraz częściej jednak różnorodne elementy pokarmowe,...
Wybrane dla Ciebie
Rekomendacja
Prosto z mostu, czyli wywody człowieka logicznego
Do sklepu Szczegóły

Prosto z mostu, czyli wywody człowieka logicznego

45,43 zł
Książka podejmuje tematy tabu o których na co dzień ludzie boją się głośno mówić. Pokazuje znane i mniej znane przykłady: obłudy, kłamstwa,...
Rekomendacja
Szydełko. zabawki Literat
Do sklepu Szczegóły

Szydełko. zabawki Literat

9,21 zł
Szydełkowanie to obecnie nad wyraz popularne hobby. Raduje się zainteresowaniem jednocześnie dziewczynek 7-8-letnich, jak i pań w każdym...
Rekomendacja
Tajemnice dworu sułtana. księga vii. hatidże
Do sklepu Szczegóły

Tajemnice dworu sułtana. księga vii. hatidże

20,00 zł
Żyli w dwóch różnorodnych światach… zespoliło ich przeznaczenie. Książka, która zainspirowała twórców serialu doskonałe stulecie. Ona jest...
Rekomendacja
Odlotowe gołębie łapią bandytów
Do sklepu Szczegóły

Odlotowe gołębie łapią bandytów

26,03 zł
ODLOTOWE GOŁĘBIE ŁAPIĄ BANDYTÓWKażdy prawdziwy gołąb da się pokroić za okruszki. Mniam! Mniam! Mniam! Lubicie frytki? Pizzę? Lody? Tym dla...
Rekomendacja
Harlequin Gorąco jak przed laty
Do sklepu Szczegóły

Harlequin Gorąco jak przed laty

8,98 zł
Przystojny, zmysłowy, bogaty, seksowny – oto popularny hokeista Jordan Serenghetti. Kontuzjowany trafia w ręce rehabilitantki Sery. Sera...
Rekomendacja
Kartkówki. edukacja polonistyczna i matematyczna. klasa 1 Literat
Tytuł Kartkówki. Edukacja polonistyczna i matematyczna. Klasa 1 Podtytuł Materiały edukacyjne Autor Beata Guzowska Język polski Wydawnictwo...
Rekomendacja
Wiatr przez dziurkę od klucza. mroczna wieża. tom 4.5
Roland z Gilead jest rewolwerowcem, jednym z nielicznych usiłujących utrzymać porządek w świecie rosnącego bezprawia, połączeniem błędnego...
Rekomendacja
Chłopcy z placu broni ferenca molnara, AZ#567596AAEB/DL-ebwm/pdf
Rzetelne i przystępnie napisane opracowanie lektury, m.in. Szczegółowe i znaczne streszczenie, skrupulatna analiza, charakterystyka bohaterów,...
Rekomendacja
Zasada równości stron w procesie cywilnym Wydawnictwo c.h beck
Niniejsza monografia poświęcona jest zasadzie równości stron w procesie cywilnym. Mimo iż zasada równości nie została sformułowana wprost...
Rekomendacja
Beata guzowska Sprawdziany. język polski. przyroda. klasa iii
Sprawdziany, opracowane przez nauczycielki z wieloletnim doświadczeniem, dedykowane są dla uczniów klasy III szkoły podstawowej do samodzielnej...
Rekomendacja
Literat Pielęgnacja włosów w domu
Do sklepu Szczegóły

Literat Pielęgnacja włosów w domu

2,18 zł
Poradnik Pielęgnacja włosów w domu mieści mnóstwo cennych danych i porad, jak samodzielnie w warunkach domowych uzyskać spektakularne, zdrowe,...
Rekomendacja
Oblicza wolności. studia z praktycznej filozofii kanta i jej historia
Jednym z fenomenów filozofii godnych uwagi jest to, iż jej główni aktorzy się nie starzeją. Bez wątpienia także filozofia ulega modom, jednak...