Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych powszednich czynności w ży-ciu człowieka. Coraz częściej jednak najróżniejsze komponenty pokarmowe, najczęściej tolerowane przez większość społeczeństwa, u niektórych osób wywołują reakcje niechciane, czego skrajnym wynikiem może być nawet zagrożenie życia.
Nadwrażliwość pokar-mowa stanowi coraz większy problem zarówno zdrowotny, jak i publiczny ze względu na wzrost występowania najróżniejszych dolegliwości po spożyciu pokarmów, co jednoczy się z koniecznością modyfikacji diety, a zwłaszcza eliminacją określonych pro-duktów.
Termin nadwrażliwość pokarmowa obejmuje wszystkie rodzaje niepożąda-nych reakcji organizmu na pokarm. Są to w głównej mierze alergie rozwijające się w mechanizmie immunologicznym, a także nietolerancje pokarmowe w przebiegu nie-immunologicznym (bez udziału układu immunologicznego).
Pomimo przeprowa-dzenia wielu badań nazewnictwo oraz diagnostyka nieprawidłowych rekcji organi-zmu na spożywane pokarmy jest dość nieprzystępna, m.in. Ze względu na podobieństwo pojawiających się objawów. W niniejszej pracy scharakteryzowano pojęcie alergii i nietolerancji pokarmowej, czynniki sprzyjające ich obecności, objawy im towarzyszące, metody diagno-styczne i sposoby nowoczesnania dietetycznego w tych schorzeniach.