prawidłowe odżywianie ma znaczny wpływ na zdrowie i rozwój człowieka i utrzymanie dobrostanu. W dobie żywności wysoko przetworzonej, dostarczanie organizmowi wszelkich koniecznych elementów odżywczych bywa trudne, mimo powszechnie występującej nadkonsumpcji.
Spożywanie żywności wysoko przetworzonej może prowadzić do niedoboru wielu składników odżywczych, a w szczególności do niedoboru substancji aktywnych biologicznie. Nieodpowiednie zachowania żywieniowe prowadzą do powstawania schorzeń i dysfunkcji na wielu poziomach funkcjonowania organizmu, coraz częściej nazywanych chorobami cywilizacyjnymi, tj.
m.in. Otyłość, cukrzyca, miażdżyca oraz alergie, pseudoalergie i nietolerancje pokarmowe. Stosowne zachowania żywieniowe pozwalają uzyskać dobrostan w organizmie człowieka. Prowadzą do utrzymania masy ciała w normie oraz urody na lata, czyli atrakcyjnych włosów, paznokci i jędrnego, młodego ciała.
dobre zachowania konsumenckie sprawiają, że organizm przyjmuje optymalnie zbilansowaną dietę, bogatą w związki odżywcze, takie jak: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, witaminy rozpuszczalne w wodzie, elementy mineralne – makro i mikro.
Należy pamiętać o jednostkowym zapotrzebowaniu organizmu. Osiągnięcie tego celu związane jest z regularnym wprowadzaniem bioróżnorodnych, naturalnych elementów odżywczych do konsumowanych porcji żywieniowych.