Soczewica czarna BadaPak - mieści szerokie ilości białka. Nie gromadzi ono co prawda wszystkich aminokwasów, jednak starczy tylko skonsolidować soczewicę z produktami zbożowymi żeby skompletować cały ich komplet w jednym posiłku. Soczewica czarna BadaPak zawiera również pokaźne ilości błonnika pokarmowego. Bogata jest w żelazo i kwas foliowy. Wśród elementów mineralnych dostarcza także potas, fosfor, magnez, wapń, cynk i sód. Te niewiele znaczące, czarne nasionka są skarbnicą witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy), a także zawierają witaminę A, C i K.
Soczewica czarna BadaPak to dla wielu kulinarna nowość. Warto wiedzieć, iż posiłki z jej udziałem są bardzo proste w przygotowaniu. Swoją czarną barwę zawdzięcza przeciwutleniaczom. Dzięki niej doskonale komponuje się z barwnymi warzywami, a także ryżem. Stanie na wysokości zadania jako dodatek do zup, sałatek i rozmaitego rodzaju przekąsek. W smaku jest ziemisto-orzechowa. Przed ugotowaniem nie trzeba jej moczyć.
Soczewica zaliczana jest do roślin strączkowych, choć tak naprawdę jest rośliną motylkową. Jest jedną z najstarszych uprawianych roślin. W czasach starożytnych była powszechnie konsumowana i traktowana jako tani zamiennik mięsa. Aktualnie soczewica uprawiana jest niemalże na całym świecie. Najwięksi jej producenci to Kanada, a także Indie.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten, a także produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
marka stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak jeszcze mogą być danymi literaturowymi.