Soczewica czarna BadaPak - posiada duże ilości białka. Nie gromadzi ono co prawda wszystkich aminokwasów, jednak wystarczy tylko związać soczewicę z produktami zbożowymi by skompletować cały ich komplet w jednym posiłku. Soczewica czarna BadaPak mieści jeszcze obfite ilości błonnika pokarmowego. Bogata jest w żelazo i kwas foliowy. Wśród części mineralnych dostarcza także potas, fosfor, magnez, wapń, cynk i sód. Te niewiele znaczące, czarne nasionka są skarbnicą witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy) oraz zawierają witaminę A, C i K.
Soczewica czarna BadaPak to dla wielu kulinarna nowość. Warto wiedzieć, iż posiłki z jej udziałem są bardzo proste w przygotowaniu. Swoją czarną barwę zawdzięcza przeciwutleniaczom. Dzięki niej doskonale komponuje się z kolorowymi warzywami i ryżem. Spełni oczekiwania jako dodatek do zup, sałatek i różnego rodzaju przekąsek. W smaku jest ziemisto-orzechowa. Przed ugotowaniem nie trzeba jej moczyć.
Soczewica zaliczana jest do roślin strączkowych, choć tak naprawdę jest rośliną motylkową. Jest jedną z najstarszych uprawianych roślin. W czasach starożytnych była powszechnie konsumowana i traktowana jako tani zamiennik mięsa. Obecnie soczewica uprawiana jest niemalże na całym świecie. Najwięksi jej producenci to Kanada oraz Indie.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane ponadto sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten, a także produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
marka stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak dodatkowo mogą być danymi literaturowymi.