Soja to roślina, której właściwości znane są od setek lat. Uznana jest z reguły poprzez dużą zawartość pełnowartościowego białka, witamin i soli mineralnych. Jest produktem powszechnie użytkowanym w kuchni wegetariańskiej.
Jest rośliną strączkową, z której nasion można przygotować wręcz niezliczoną liczbę potraw. Jest to alternatywa dla osób, które z zróżnicowanych powodów nie jedzą mięsa. Przygotowuje się z niej m.in. Kotlety, flaki, kiełbaski, gulasz, ale także majonez, pasztet, a choćby mleko.
Soja ma wykorzystanie z reguły w przemyśle spożywczym i kuchni. Jednym z popularniejszych produktów wyrabianych z jej nasion jest olej sojowy. Uznanym produktem jest także tofu – twarożek wyrabiany w procesie koagulacji mleka sojowego. Roślina służy też do wytwarzania mąki sojowej, która nie mieści glutenu. Stosuje się ją równocześnie do wypieków (zapobiega ich czerstwieniu), jak i do zagęszczania sosów czy zup.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane dodatkowo sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.