Nóż japoński Nakiri DAMASCUS o długości 8 cm. przeznaczony jest do cięcia i szatkowania warzyw, a także ziół. Należy pamiętać, że nóż Nakiri to nie tasak dlatego nie pasuje do rozłupywania obfitych kawałków mięsa z kością.
Noże ze stali damasceńskiej są realizowane zgodnie z kunsztem wytwarzania noży pielęgnowanym od 25-pokoleń poprzez mistrzów KASUMI. Ostrze noży tworzone jest z wysokowęglowej rdzoodpornej stali VG-10 utwardzonej do poziomu C59-60 poziomów Rockwella. Obie strony ostrza są zdobione klasycznym wykończeniem charakterystycznym dla stali damasceńskiej uzyskanym przez skuwanie na gorąco i zawijaniu na ostrzu 32 warstw stali. Każdy nóż ze stali damasceńskiej producenta KASUMI jest oryginalnym arcydziełem konwencjonalnej sztuki rękodzielniczej.
właściwości towaru:
- ostrze: stal damasceńska
- 32 warstwy stali skuwanej na gorąco
- twardość 59-60 HRC
- nad wyraz wysoka ostrość noża
- rękojeść wyprodukowana z twardego drewna pakka
- noże należy myć ręcznie
- lekki
- kształt tasaka
- długość pełna 30,5 cm.