Nóż szefa kuchni DAMASCUS o długości 24 cm. nieprzeciętnie nadaje się do cięcia, siekania, krojenia w plasterki albo kostki. Dzięki optymalnej wadze i wspaniałemu wyważeniu sprawdza się też przy cięższych pracach jak np. Porcjowanie mięsa.
Noże ze stali damasceńskiej są realizowane zgodnie z kunsztem wytwarzania noży pielęgnowanym od 25-pokoleń poprzez mistrzów KASUMI. Obie strony ostrza są ozdobione tradycyjnym wykończeniem standardowym dla stali damasceńskiej uzyskanym poprzez skuwanie na gorąco i zawijaniu na ostrzu 32 warstw stali. Każdy nóż ze stali damasceńskiej producenta KASUMI jest unikalnym arcydziełem tradycyjnej sztuki rękodzielniczej.
cechy towaru:
- ostrze: stal damasceńska
- 32 warstwy stali skuwanej na gorąco
- twardość 59-61 HRC
- szczególnie wysoka ostrość noża
- rękojeść wyprodukowana z twardego drewna pakka
- noże należy myć ręcznie
- ostrze przystrojone dwustronnie konwencjonalnym wykończeniem
- obszerne ostrze można wykorzystać do skrobania, a także przenoszenia przygotowanych części z deski na patelnię lub do garnka
- długość pełna 37 cm.