Zaczynasz swoją przygodę z weganizmem albo innym sposobem żywienia wykluczającym mięso i chcesz się dowiedzieć, jakie roślinne produkty są bogatym źródłem białka? A może od lat stosujesz taką dietę i szukasz pomysłu na to, jak wzmocnić organizm i poprawić kondycję? Ta książka zawiera wszystko, czego Ci trzeba. Robin Robertson rozprawia się w niej z wciąż pokutującym mitem, że trudno dostarczać sobie białka na diecie wegańskiej. Autorka jest pionierką proteinowej rewolucji ruchu upowszechniającego wiedzę na temat białka pochodzenia roślinnego, znajdującego się w warzywach, owocach, produktach zbożowych oraz nasionach i orzechach. Odszukasz tutaj ponad 85 nieszablonowych przepisów na wysokobiałkowe potrawy i praktyczny przewodnik po produktach roślinnych będących prawdziwymi bombami proteinowymi.
Książka Robin Robertson pokazuje, iż niektóre z najistotniej wartościowych produktów roślinnych są zarazem bogatym źródłem białka. Tym samym stanowi nieocenioną pomoc dla osób pragnących poprawić zdrowie dzięki diecie roślinnej.
Michael Greger, autor bestsellera Jak nie umrzeć przedwcześnie
Gdy rośniemy, zapotrzebowanie naszego organizmu na białko się rozszerza. Niektóre osoby potrzebują go więcej aniżeli inne, co wynika z ich trybu życia i predyspozycji genetycznych. Skąd wiedzieć, jaka liczba jest adekwatna? Jak zadbać o to, by zapewnić sobie właściwą ilość białka najwyższej jakości? Odpowiedź na te i mnóstwo innych pytań odszukasz w książce Kuchnia wege bogata w białko. Stosuj się do zawartych w niej rad i wskazówek, a zyskasz dwie rzeczy: po pierwsze pokochasz jedzenie, a po drugie twoje ciało będzie ci za to wdzięczne.
John Robbins, dyrektor i współzałożyciel ruchu Food Revolution Network, autor książki Głosy rewolucji żywnościowej