„Dzieci w kuchni" to prosty i szybki kurs gotowania przedstawiony na ponad 500 fotografiach krok po kroku. Wszystkie komponenty i kolejne czynności zostały sfotografowane z góry: dzięki temu wystarczy spojrzeć na fotografie, aby zrozumieć, co jest niezbędne do gotowania, nawet bez czytania przepisu.
Książka jest kolorowa i zabawna, została przygotowana z myślą o tych, którzy chcą skonsolidować pasję do dobrego jedzenia z radością wspólnego gotowania. Książkę zaczyna wprowadzenie na temat powiązań dzieci ze sztuką przyrządzania potraw.
Wstęp poświęcony jest podstawowym technikom wykonania posiłków, regułom zdrowego żywienia oraz sposobom, dzięki którym dziecko może bezpiecznie przebywać w kuchni. Potrawy podzielono według ich różnego przeznaczenia: na śniadania, przekąski, obiady i kolacje, a także na dania świąteczne.
Posiłki zostały zaplanowane dla 4 osób, ciasta i desery dla 6–8 osób. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.