To już szósta z linii książek kuchni regionalnej „Mamo, daj mi przepis". Wcześniej wydane zostały przepisy śląskie: „Ciasta i ciasteczka", „Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki", „Dania mięsne i rybne", „Przekąski i desery na niepokaźne przyjęcia" i „Przetwory, a także zioła w kuchni i spiżarni". Wymienione tomy cieszą się obszernym zainteresowaniem czytelników. Teraz przygotowaliśmy przepisy „Kuchni świętokrzyskiej".
Książka podzielona została na działy, w których pogrupowane zostały: zupy, potrawy z ziemniaków, potrawy mięsne i z roślin strączkowych, potrawy z kapusty i grzybów, potrawy z kaszy i mąki, chleby i mazidła, potrawy z sera i jajek, desery, przetwory i nalewki. Smakosze regionalnej kuchni znajdą tu tradycyjne przepisy na przepyszne potrawy: zalewajkę, flaki, krupnik, kapuśniak, pyzy, śledzie, bigos, pierogi, gołąbki, kotlety, naleśniki, szarlotkę, ciasto drożdżowe, konfitury czy nalewki.
Przepisy na potrawy są sprawdzone przez pokolenia i gwarantują, iż ze smakiem sięgniemy po dokładki. Wszystkie dania są proste do zrobienia. Całość, podobnie jak we wcześniejszych tomach została opatrzona atrakcyjnymi fotografiami. W dodatku w drugiej części książki znajduje się notes na zapisanie własnych receptur. Wszystko po to, żeby ulubione przepisy mieć zawsze na wyciągnięcie ręki.