Książka jest podzielona na cztery części. Opisane zostały w niej propozycje napojów na bazie owoców, napojów owocowo–warzywnych, takich, które zawierają wyłącznie jarzyny i napoje bazujące na roślinach zbożowych z dodatkiem owoców, warzyw i orzechów.
Każdy rozdział gromadzi proste, zdrowe receptury, które wzbogacą naszą dietę i wskazówki, jak oswoić się z nową filozofią odżywiania, uwydatniającą istotę korzystania z tego, co proponuje nam natura, takcieszyć się dobrym samopoczuciem.
przekazane przepisy zredagowano w ten sposób, żeby uwzględniały łatwość przygotowania, prostotę oraz walor dietetyczny zdrowych napojów tłoczonych na zimno, rewelacyjnych na śniadanie albo jako przekąska. W odróżnieniu od wielu innych napojów, wolno tłoczone soki naturalne stanowią cenne uzupełnienie kompletnej, zdrowej i zbilansowanej diety.
Dostarczają organizmowi wartościowe elementy odżywcze, jak ponadto sole mineralne, witaminy i błonnik zawarty w orzechach, owocach, warzywach czy roślinach zbożowych. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.