Książka ukazuje 25 produktów należących do superżywności i 101 przepisów na smaczne, przystępne do przygotowania potrawy z ich użyciem. Wzmacniają one system wytrzymałościowy i dostarczają organizmowi najważniejszych komponentów odżywczych, pomagając utrzymać go w wyśmienitej formie.
Dzięki tej książce zdrowe odżywianie stanie się łatwe, przyjemne i osiągalne dla każdego. Autorka dzieli się wiedzą i doświadczeniem oraz sprawdzonymi sposobami na usprawnienie pracy w kuchni. Proponuje przepisy na dania jednogarnkowe, ekspresowe i nadające się do mrożenia, które pozwolą wzmocnić wytrzymałość całej rodziny oraz ograniczyć presję związaną z gotowaniem.
Podstawą tych zdrowych, smacznych i zaskakująco prostych do przyrządzenia potraw jest trafny wybór składników. Posiadają one działanie przeciwzapalne i parametry przeciwutleniające, co mobilizuje system immunologiczny do zwalczania wielu chorób oraz dolegliwości zdrowotnych. Każdy posiłek to krok w kierunku ulepszonej niepodatności.