linia Patisserie to odpowiedź na potrzeby najszczególniej wymagających kucharzy specjalizujących się w wypiekach ciast i słodkościach. Obszerny asortyment, zróżnicowane wielkości, pojemności i kształty, a najczęściej najwyższej jakości materiały, z których formy są tworzone gwarantują nam, że pieczenie stanie się proste i przyjemne.
Wszystkie formy kolekcji Patisserie wykonane są z najwyższej jakości bezpiecznej dla zdrowia cienkiej stali, która to pokryta jest z obu stron powłoką powierzchni nieprzywierającej patentu producenta Ballarini.
Powierzchnia ta pod nazwą CORTAN umożliwia pieczenie bez ryzyka przywierania ciast. Nie zawiera ona w sobie żadnych destrukcyjnych dla zdrowia substancji a w szczególności PFOA, związków niklu czy także metali ciężkich.
Produkcja w Unii Europejskiej, we włoskiej fabryce Ballarini zagwarantuje, iż produkty Patisserie są bezpieczne dla zdrowia i spełniają wszelkie jakościowe normy. Forma intuicyjne otwieranie z boku pozwalające na proste i produktywne wyjmowanie wypieków.
Występuje w dwóch konfiguracjach dna: klasyczne płaskie,, a także drugie ze stożkiem w środku zezwalającym na alternatywny wygląd wypieku. Dostępna jest w 3 podstawowych rozmiarach: 24, 26 i 28 cm. Artykuł nie pasuje do korzystania fachowego i przemysłowego.