kolekcja Patisserie to odpowiedź na potrzeby najszczególniej wymagających kucharzy specjalizujących się w wypiekach ciast i słodkościach. Szeroki asortyment, przeróżne wielkości, pojemności i kształty, a typowo najwyższej jakości materiały, z których formy są wytworzone zapewniają nam, że pieczenie stanie się proste i przyjemne.
Wszystkie formy kolekcji Patisserie wyprodukowane są z najwyższej jakości bezpiecznej dla zdrowia cienkiej stali, która to pokryta jest z obu stron powłoką powierzchni nieprzywierającej patentu marki Ballarini.
Powierzchnia ta pod nazwą CORTAN pozwala na pieczenie bez ryzyka przywierania ciast. Nie zawiera ona w sobie żadnych zgubnych dla zdrowia substancji a w szczególności PFOA, związków niklu czy też metali ciężkich.
Produkcja w Unii Europejskiej, we włoskiej fabryce Ballarini zapewnia, że produkty Patisserie są bezpieczne dla zdrowia i spełniają wszelkie jakościowe normy. Forma instynktowne otwieranie z boku pozwalające na nietrudne i sprawne wyjmowanie wypieków.
Występuje w dwóch konfiguracjach dna: tradycyjne płaskie, oraz drugie ze stożkiem wewnątrz zezwalającym na alternatywny wygląd wypieku. Przystępna jest w 3 podstawowych wymiarach: 24, 26 i 28 cm. Produkt nie pasuje do stosowania fachowego i przemysłowego.