Forma silikonowa do pieczenia babki. Usztywniany rant sprawia, że forma nie odkształca się i łatwo ją włożyć i wyjąć z piekarnika. Produkowane z 100% silikonu dedykowanego do kontaktu z żywnością, dzięki czemu formy są bardziej jednostajne i trwalsze. Ekonomiczna: udoskonaloną cyrkulację ciepła i zimna Do 20% krótszy czas pieczenia Materiał zagwarantuje równomierne pieczenie przystępne odchodzenie wypieku od ścianek funkcjonalna: Nie wymaga natłuszczania nietrudne przechowywanie niepodatna na zabrudzenia Nie odbarwia się Usztywniany rant oraz uchwyty usprawniają jej przenoszenie Nie chłonie zapachów nieskomplikowana w czyszczeniu i pielęgnacji dopasowana do mycia w zmywarce Trwała: Nie odkształca się Pod wpływem temperatury wraca do pierwotnego kształtu Temperatura wykorzystywania od -40°C do 250°C Bezpieczna: posiada atest inspektora sanitarnego Neutralna dla jedzenia pasuje do: Piekarnika Kuchenki mikrofalowej Lodówki Zamrażalnika Zmywarki wymiary: wymiary zewnętrzne z rantem i uchwytami: 25 x 23,5 x 4,5 cm średnica wewnętrzna: 22,5 cm cechy form silikonowych: 1. Formy silikonowe są uniwersalne, rewelacyjnie nadają się do niskich jak i wysokich temperatur. Standardowo formy wytrzymują temperaturę od -40oC do +250oC. - Temperatura górna wynosi nawet do 250oC ( w zależności od producenta) nie ma znaczenia, czy będziemy piec w piecyku elektrycznym z termoobiegiem albo bez, czy w gazowym, choć warto pamiętać, by nie stawiać form tuż nad palącym się płomieniem. - W formach można przyrządzać także dania wymagające chłodzenia, a choćby mrożenia. Niskie czy wysokie temperatury nie wywołują odkształcania się form, ani ich roztapiania. 2. Formy silikonowe są odporne na tzw. Szok cieplny. Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur i tak po wyjęciu z zamrażalnika można włożyć formę od razu do piekarnika. 3. Można ich używać do piekarników, zamrażarek, lodówek, kuchenek mikrofalowych jak również myć w zmywarkach. 4. Dzięki sprężystości, formy zajmują mało miejsca przy przechowywaniu, co równa się z oszczędnością miejsca w Twojej kuchni. 5. Silikon bardzo momentalnie stygnie, dzięki czemu już po upływie 2 min od wyjęcia z gorącego urządzenia, można bezpiecznie dotykać formę. 6. Ich zaletą jest także oszczędność energii. Silikon należycie przewodzi ciepło, co powoduje, że czas pieczenia w tych formach jest krótszy aniżeli w innych o 10-20%. 7. Potrawy nie przywierają, a co najważniejsze form silikonowych (oprócz pierwszego razu po zakupie) nie trzeba ich natłuszczać przed pieczeniem, co czyni Twoją kuchnię zdrowszą. Wyjęcie produktów z formy nie sprawi kłopotów, ciasta lub potrawy nie marnując kształtu przy wyjmowaniu. 8. Formy z łatwością umyć pod bieżącą wodą lub w zmywarce. Nie trzeba ich szorować, wystarczy przetrzeć miękkim zmywakiem. Silikon szybko schnie.