linia Patisserie to odpowiedź na potrzeby najbardziej wymagających kucharzy specjalizujących się w wypiekach ciast i słodkościach. Pokaźny asortyment, przeróżne wielkości, obszerności i kształty, a głównie najwyższej jakości materiały, z których formy są produkowane zapewniają nam, że pieczenie stanie się proste i przyjemne.
Wszystkie formy serii Patisserie wykonane są z najwyższej jakości bezpiecznej dla zdrowia cienkiej stali, która to pokryta jest z obu stron powłoką powierzchni nieprzywierającej patentu firmy Ballarini.
Powierzchnia ta pod nazwą CORTAN pozwala na pieczenie bez ryzyka przywierania ciast. Nie posiada ona w sobie żadnych destrukcyjnych dla zdrowia substancji a w szczególności PFOA, związków niklu czy również metali ciężkich.
Produkcja w Unii Europejskiej, we włoskiej fabryce Ballarini zagwarantuje, iż produkty Patisserie są bezpieczne dla zdrowia i spełniają wszelkie jakościowe normy. Forma intuicyjne otwieranie z boku zezwalające na proste i efektywne wyjmowanie wypieków.
Występuje z jednym rodzajem płaskiego dna. Dostępna jest w 3 podstawowych rozmiarach: 24, 26 i 28 cm. Produkt nie pasuje do wykorzystania profesjonalnego i przemysłowego.