W podręczniku przedstawiono: – ogólną charakterystykę handlu (klasyfikację i formy handlu, funkcje przedsiębiorstw handlowych) – dostawy towarów (zagadnienia dot. Popytu, zakupu i przyjmowania towarów) – gospodarkę magazynową – przygotowanie i sprzedaż towarów (wyposażenie punktów handlowych, zasady rozmieszczania towarów, organizację sprzedaży, gospodarkę opakowaniami) – ustalanie cen (marże, podatki, odliczenia) – czynności pozasprzedażowe (inwentaryzjację, odpowiedzialność materialną pracowników, zabezpieczenie towarów przed kradzieżą, ubezpieczenie punktów sprzedaży) – bezpieczne realizowanie pracy w handlu (bhp, ergonomię pracy, choroby zawodowe, wypadki przy pracy, ochrona przeciwpożarowa, ochrona środowiska, organy i instytucje ochrony środowiska) Na końcu rozdziałów zamieszczono pytania testowe i zadania.
Z recenzji rzeczoznawcy MEN – Marii Gaertner: Podręcznik jest poprawny pod względem merytorycznym i dydaktycznym, uwzględnia aktualny stan wiedzy naukowej, w tym metodycznej, jest w wysokim stopniu przystosowany do danego poziomu kształcenia, zwłaszcza pod względem stopnia trudności, formy przekazu, właściwego doboru pojęć, nazw, terminów i sposobu ich wyjaśniania, mieści materiał rzeczowy i materiał ilustracyjny stosowny do przedstawianych treści nauczania, ma logiczną konstrukcję.
(...) obfita warstwa informacyjna podręcznika pozwoli uczniom i nauczycielom na elastyczne zastosowanie treści w dopasowaniu do potrzeb i zdolności uczniów w kształceniu praktycznym oraz ich aktywizowaniu.