Pierwsze tak kompleksowe opracowanie dotyczące żywienia, diagnostyki i leczenia w SIBO, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu ergonomicznym autorów. W książce systematycznie i zgodnie z najnowszą wiedzą opisano całość cyklu, jakiemu jest poddawany pacjent z rozpoznaniem SIBO. W sposób przystępny (liczne infografiki i tabele) i zgodny z aktualnymi rekomendacjami przedstawiono, jak przebiega antybiotykoterapia, dlaczego jest istotna w leczeniu przerostu bakteryjnego, jak powinno wyglądać korzystne leczenie, a także jak zapobiegać nawracaniu SIBO w przyszłości. Przybliżono w dodatku zagadnienia dietoterapii i suplementacji, w tym jeszcze probiotykoterapii. W publikacji opisano symptomatologię i standardy terapeutyczne, opierając się na aktualnych zaleceniach farmakoterapeutycznych i psychoterapeutycznych, a także wykorzystaniu neuromodulatorów. Autorzy nad wyraz podkreślają znaczenie mikrobioty, która ulega silnym i nieprzerwanym zmianom, co w procesie leczenia SIBO odgrywa priorytetową rolę i powinno wpływać na fason życia pacjenta, w tym przeważnie na jego dietę. Tytuł jest potrzebny w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz każdego zainteresowanego tematem mikrobioty, problematyką zdrowia przewodu pokarmowego i tzw. Well-beingu. Stanowi cenny drogowskaz dla pacjentów cierpiących na SIBO.